Deze pagina is gebouwd op 07/04/2024 12:01:49 met de export van 07/04/2024 11:55:00

In de vastgestelde strategische veiligheidsagenda (november 2023) is aangegeven met een nadere concretisering te komen waarin de benodigde middelen worden meegenomen om het plan te kunnen uitvoeren. Dit voorstel ziet op de uitbreiding van procesregie (24 uur per week).

We zien als gemeente steeds meer complexe casuïstiek op ons afkomen. In toenemende mate heeft een groep inwoners te maken met multiproblematiek op het snijvlak van zorg en veiligheid. Als gemeente hebben we een belangrijke rol wanneer deze multiproblematiek niet voldoende wordt opgelost of opgepakt. Door complexe casuïstiek in een eerder stadium aan te pakken, wordt (verdere) escalatie in veel gevallen voorkomen. Het aannemen van een extra procesregisseur biedt de mogelijkheid om (preventief) aan te haken bij casusoverleggen, persoonsgerichte aanpakken, andere netwerken en/of deze te organiseren en voor te zitten. Dit sluit aan bij de ambitie uit de strategische veiligheidsagenda om als gemeente eerder betrokken te raken en meer de samenwerking op te zoeken.

Door een toename van de complexiteit van casuïstiek én de wens om meer naar de voorkant te treden om escalatie te voorkomen, is de huidige capaciteit van procesregie niet meer afdoende. Het maatschappelijke effect is dat we multiproblematiek sneller signaleren, aanpakken en escalaties voorkomen. Dit is goed voor de desbetreffende inwoner, diens omgeving en de samenleving als geheel. Bij afwijzing zal de huidige procesregisseur moeten blijven prioriteren in welke casuïstiek betrokkenheid van de gemeente nodig is en kan in sommige gevallen minder proactief worden gehandeld. Dit kan leiden tot (onnodige) escalaties. Deze claim is in eerste instantie incidenteel voor drie jaar. Gedurende de drie jaar wordt geëvalueerd in hoeverre uitbreiding structureel noodzakelijk is of niet.

Programma (bedragen x €1.000)

2025

2026

2027

2028

Openbare orde en veiligheid - Procesregie

70

70

70